Irány Amerika! ESTA – utazási engedélyt jóváhagyó elektronikus rendszer

ESTA (Electronic System for Travel Authorisation) nem más, mint az utazási engedélyt jóváhagyó elektronikus rendszer; 2009. január. 12-től, minden a Vízummentességi Programban (VWP) résztvevő ország állampolgárának rendelkeznie kell utazási engedéllyel mielőtt az USA-ba utazik.

Az ESTA engedélyért a következő honlapon lehet jelentkezni:

https://esta.cbp.dhs.gov/esta

Az indulás előtt minimum 3 nappal ki kell tölteni. Ezután 2 évig érvényes lesz (csak abban az esetben kell új, ha közben az útlevelünk lejár). A kitöltése kb. 5 percet vesz igénybe! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az engedély online, INGYENESEN igényelhető. Azért hangsúlyoztam ki, hogy ingyenes, mert az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége szerint sok visszaélés történt ezzel kapcsolatban: (forrás:www. hungarian.hungary.usembassy.gov)

 

Felhívjuk a VWP keretében utazók figyelmét arra, hogy jogosulatlan harmadik személyek létrehoztak honlapokat, melyek díjat szednek a VWP keretében az Egyesült Államokba utazóktól, hogy információt adjanak az ESTA-ról és beadják az ESTA kérelmet az utas nevében a DHS-nek. Ezek a cégek és honlapok semmilyen kapcsolatban nincsenek a DHS-sel vagy az Egyesült Államok kormányával, azok jóváhagyása nélkül működnek. Mégegyszer hangsúlyozzuk, hogy az Egyesült Államok kormánya nem kér díjat azért hogy az utazó az ESTA honlapon keresztül információkat szerezzen, jelentkezést adjon be, vagy utazási engedélyt kapjon. Ha egy ilyen jellegű privát szolgáltatást vesz igénybe, hogy jelentkezzen az utazási engedélyért az ESTA-n keresztül, az nem gyorsítja meg az engedély jóváhagyását.