Hálaadás ünnepe az USA-ban

 A hálaadás, azaz Thanksgiving ünnepe hamarosan itt van, 2011-ben november 24-én ünneplik az USA-ban. Kanadában már korábban lezajlott - október 10-én.

Ezen a napon, az őszi betakarítások után az amerikaiak hálát adnak Istennek a termésért, ami abban az évben megtermett. Az első hálaadás ünnepét 1621-ben tartották a Mayflower fedélzetén az Európából vallási okokból üldözötté vált európai telepesek. Közülük sokan a hideg, az éhezés és a mostoha környezet áldozatává estek az első télen.

A vampanoag indián törzs segítette őket meg. Megtanították nekik a helyi halászatot, vadászatot, kukoricatermesztést és juharszirup kinyerésének titkát. Az őszi bőséges termés után, az életben maradt 51 telepes és vezetőjük William Bradford nagy hálaadási ünnepséget szervezett, ahová az indiánokat is meghívták.

 Méltán nevezhetjük a legfontosabb amerikai ünnepnek, amikor a családok összegyűlnek és együtt ünneplik ezt a jeles napot. Igazából a karácsonyi szezon kezdetét is jelzi. A vacsora fontos eleme az ünneplésnek, ahol mindig pulykát szolgálnak fel - ezért is nevezik Turkey Day-nek vagy T-daynek. A pulyka mellé dukál még az áfonyaszósz, zöldbab és sütőtöktorta is.