Hawaii kisokos - 1. rész

Hawaii 2010

Hawaii-szigetek az USA ötvenedik tagállama 1959. augusztus 21 óta.

Hol található: a Csendes-óceánon, Polinéziához tartozik és elkülönül az amerikai kontinenstől. Fővárosa és egyben legnagyobb települése Honolulu. Észak-Amerika partvidékétől 3200 km-re található, Japántól DK-re. Ausztráliától ÉK-re. Hawaii állam területén húzódik, 2400 km hosszan egy vulkanikus hegylánc, amely szigetek százaiból áll. A Hawaii-szigetek tulajdonképpen egy vulkanikus hegységrendszer láncainak a tengerből kinyúló csúcsa. Mauna Kea a legmagasabb pontja.

Miért érdemes felkeresni:

  • kellemes trópusi éghajlata miatt
  • szép strandjai miatt
  • valamint működő vulkánjai miatt is.

Történelmének legfontosabb állomásai:

Első telepesei polinézek voltak - Menehunénak nevezték őket. Ők a Marquises-szigetekről érkeztek nagy kéttörzsű kenuikkal. Vittek a szigetre sertést, kutyát, baromfit, tarót, édesburgonyát, kókuszdiót, banánt és cukornádat. Mindez a 3. században történt.

Őket követték a tahiti telepesek 1300-ban. Meghódították az őslakosokat, ezt elsősorban a népmesék örökítették meg.

A nyugati világ 1773-ban fedezte fel a szigeteket, a brit James Cook megbízójára való tekintettel  (Lord Sandwich) Sandwich-szigeteknek nevezte el. A bennszülöttek istenként tisztelték Cookot (Lono isten reinkarnációjának). Kapcsolatuk azonban megromlott egy lopott dereglye miatt és megölték, majd feldarabolták a kapitányt.

Sok lepratelep üzemelt a Hawaii-szigeteken, amiket 1900-as években szerencsére felszámoltak.

Az 1941. december 7-ei csatának a célpontja Pearl Harbor volt, ezután lépett be a II. világháborúba az USA.

Milyen éghajlata van:

Kellemes trópusi éghajlat jellemzi a Hawaii-szigeteket, ami egy százaz évszakból (május-október) és egy esős évszakból (október-április) áll. A Csendes-óceánnak köszönhető, hogy kiegyenlített az évi átlaghőmérséklet. Téli átlaghőmérséklete 22-24°C, míg a nyári 28°C felett. A csapadék eloszlását elsősorban a magashegységek elhelyezkedése és a passzátszelek ÉK-i iránya határozza meg.

A szigetek NY-i és D-i oldalai szélárnyékban vannak, így ott az évi csapadékmennyiség csak 500-1000 mm. Míg az É-i és K-i oldalak bőven kapnak csapadékot 3000-4000 mm évente. A hó ugyan nem jellemző a trópusi égövre, de 420m felett még az is esik itt a Mauna Keán és a Mauna Loán. A csapadék eloszlásához igazodott a természtes növényzet kialakulása is: Ny-i és D-i oldalon szavannák vannak, míg É-on és K-en trópusi esőerdők.

Folyt. köv...

2011-06 Hawaii Hawaii