Top 13 ingyenes látnivaló Washington D.C.-ben

Washington D.C. az Egyesült Államok fővárosa és természetesen bőven akad látnivaló a városban. A jó hír, hogy számtalan ingyenes nevezetesség is van. Jöjjön a top 10-es lista az ingyenes látnivalókról Washington D.C-ben.

 1. Lincoln-emlékmű
7761935892_73f5e13b0f_z.jpg

Az USA egyik legfontosabb és legimponzásabb épülete a Lincoln-emlékmű, ahol Abraham Lincoln - Honest Abe - ülőszobra látható. A National Mall park területén fekszik és a nap 24 órájában ingyenesen látogatható. Sokak szerint sötétedés után érdemes megnézni, mert még szebbnek és hatalmasabbnak tűnik, köszönhető ez a megvilágításnak is. 1962-ben avatták fel a Lincoln-emlékművet, amely dór stílusban épület a görög templomok mintájára. Henry Bacon tervezte, Daniel Chester French alkotta meg és Jules Guerin volt a belső falak festője.

Az emlékművön Lincoln két híres beszédéből olvashatunk egy-egy feliratot. Ha már a beszédeknél tartunk, akkor édemes említést tenni Martin Luther King emlékezetes beszédéről - a Van egy álmom - amely itt hangzott el 1966. augusztus 28-án.  

2. Vietnam Veterans Memorial
15917012001_a5c55450c4_z.jpg

A Vietnam Veterans Memorialt 1982-ben emelték a vietnámi háborúban elesett katonák emlékére. Ingyenesen látogatható. A National Mall területén található, északkeletre a Lincoln-emlékműtől. 58,209 katona neve látható a fekete grániton. Megrázó látvány, amikor az elesett katonák rokonai különböző emléktárgyakat, kitüntetéseket hagynak ott. Ezeket a parkőrök időről időre összegyűjtik és elhelyezik egy múzeumban (National Museum of American History).

Egy külön emlékművet állítottak a vietnami háborúban elesett nők tiszteletére is, ami pár méterre található csak tőle. 2,6 millió férfi és 7.500 nő szolgált Vietnamban, a nők 83 százaléka ápolónő volt.

3. Tidal Basin
17165623992_84fe7f7e40_z.jpg

Washington D.C.-ben a Tidal-medence tulajdonképpen egy mesterséges víztározó a Potomac folyó és a Washington Channel között, a West Potomac Park része. Fontos szerepet játszik az évente megrendezendő Nemzeti Cseresznyevirág Fesztiválon, mert partján tavasszal Tokió egykori polgármesterétől - Jukio Ozaki (1912) - kapott cseresznyefák virágoznak. A Tidal-medence 43 hektáron fekszik és 3 méter mély. Esztétikailaig is lenyűgöző, de tényleges funkciója az, hogy tisztítsa a Washington-csatornát. Ingyenesen látogatható.

4.  Washingtoni Nemzeti Katedrális
14684612141_91377b6668_z.jpg

Az USA második és világ hatodik legnagyobb temploma a Washington Nemzeti Katedrális, amelynek építését 1907-ben kezdték el. Gótikus stílusban épült és az episzkopális egyház gondozásában áll. Eisenhower, Reagan  és Gerald Ford is itt nyugszik. Hétköznap télen 4, nyáron pedig 5 áhitatot tartanak itt, ezek közül egy istentisztelet. Énekes háladás is van esténként - ez az ún. Evensong - vasárnaptól csütörtökig.

Vasárnaponként ingyenesen látogatható. Egyébként felnőtteknek $10 a belépő, gyerekeknek pedig $6, 4 éves kor alatt ingyenes.

autoberleswashington.jpg

5. Nemzeti Művészeti Galéria
14288414720_02a921f94f_z.jpg 

A National Gallery of Art Washingtonban a "kötelező" látnivalók közé tartozik, ha érdekel minket a művészet. A múzeum keleti szárnyában Matisse-tól Rothko-ig láthatunk művészeti alkotásokat, míg a nyugatiban Botticelli-tól Monet-ig. A múzeum látogatása - szinte -  egy egész napos program. Meg is tudunk itt ebédelni a 4 kávézó egyikében.

Minden péntek este - 17 és 20:30 között - nyaranta jazz koncerteket tartanak a múzeum szoborkertjében (National Gallery of Art Sculpture Garden). Vasárnap esténként októbertől júniusig pedig ingyenes koncerteket tartanak a nyugati szárnyban (West Building's West Garden Court).

Hétfőtől szombatig reggel 10-től délután 5-ig tart nyitva, vasárnaponként pedig délelőtt 11-től este 6-ig. Ingyenesen látogatható, sőt még az idegenvezetős túráért sem kell semmit fizetni.

6. Holokauszt Emlékmúzeum
9906803994_d7b0b079c0_z.jpg 

A washingtoni Holokauszt Múzeumot mindenkinek meg kellene látogatni, aki a városban jár. Amikor belépünk a múzeumba egy "igazolványt" kapunk, amelyen egy olyan személy adatai szerepelnek, aki a holokausztot elszenvedte. Ahogy a történelemben haladunk, úgy kapunk felvilágosítást, hogy mi történt azzal az emberrel. Megrázó és egyben nagyon elgondolkodtató hely. 

Ingyenesen látogatható naponta reggel 10-től délután 5:20-ig. Érdemes már jó előre lefoglalni az ingyenes belépőt, mert rengetegen látogatják. A National Mall-tól délre található.

7. Nemzeti Légi és Űrmúzeum
7322541004_a51974e263_z.jpg

A National Air and Space Museum Washington ingyenesen látogatható múzeumai közé tartozik. Belépőt csak az IMAX moziban és a planetáriumban kell fizetnünk. Érdemes már nyitásra ide jönnünk (10 óra), mert nagyon sokan látogatják és később elég nagy a tömeg. 

Láthatjuk itt Amelia Earhart Lockheed Vega hatszemélyes, könnyű utasszállító gépét, amin első női pilótaként átrepülte az Atlanti-óceánt. Charles Lindbergh Spirit of St. Louis nevű gépe is itt található a múzeumban, valamint a Wright Flyer is. 

Vigyázat! :) Akik gyerekekkel érkeznek, jól gondolják meg, hogy beszabadítsák-e őket a 3 emeletes ajándékboltba, ahol természetesen minden játék kapható, ami a repüléssel kapcsolatos.

8. Nemzeti Természettudományi Múzeum
8646772047_3ae71a3517_z.jpg

A National Museum of Natural History a "legek múzeuma" az USA-ban. 126 millió (!!) kiállítási darab nézhető meg és évente több millió turista látogatja. A múzeum fénypontjai közé tartozik például a tarantulaetetés az O. Orkin Insect Zoo-ban. Legalább olyan érdekes látni az óriásbálnák csontvázát is a több mint 2100 négyzetméteres alapterületű Sant Ocean Hall-ban. Természetesen itt is van egy IMAX, de pillangó pavilon (Butterfly Pavilion) legalább olyan érdekes.

A Hall of Human Origins (emberiség eredetének csarnoka) szintén a kötelező látnivalók közé tartozik. Érdekes bemutatója nyomon követi az emberiség 6 millió éves fejlődését. Különleges, modern orvostani technika segítségével még őseink arcát is sikerült nekik rekonstruálni. A híres dinoszaurusz csarnok (Dinosaur Hall) a kicsik és nagyok kedvence.

A múzeum naponta 10 és 17:30 között ingyenesen látogatható, kivéve az IMAX és a Butterfly Pavilion. Nyári hétvégéken érdemes elkerülni, inkább tervezzük be a múzeumlátogatást hétköznapra.

9. Fehér Ház és a Washington-emlékmű
15870725062_120c91470a_z.jpg

Két kihagyhatatlan látnivaló, ha Washingtonban járunk. A 169 méter magas, homokszínű obeliszk - Washington-emlékmű - az Egyesült Államok nemzeti szimbóluma, ami George Washingtonnak, az első amerikai elnöknek állít emléket. Ingyenesen látogatható kivéve az üveglifttel megközelíthető kilátó ($1.50), ahonnan 360 fokos panoráma tárul a szemünk elé Washingtonról. Ha szeretnénk ide feljutni és megcsodálni a várost, akkor foglaljunk jegyet jó előre, mert ezt a washingtoni nevezetességet is rengetegen látogatják. 

A szomszédságban van a mindenkori amerikai elnök hivatalos lakóhelye, Fehér Ház, amely szintén látogatható, de 21 nappal a látogatás előtt engedélyt kell kérni. Az East Room, a Green Room és a Blue Room látogatható. 

10. Kongresszusi Könyvtár és a Capitolium
6750636469_a1327139b4_z.jpg

A 88 méter magas Capitolium az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusának székhelye, a Capitolium-dombon található. Politikai és törvényhozói szerepe mellett egy nagyon érdekes művészeti kiállításnak is otthont ad. A neoklasszikus Capitolium építését 1793-ban kezdték meg. Területe 72 ezer négyzetméter. 

Látogatócentruma a vasárnapot kivéve egész héten nyitva áll (8.30 és 16.30 közt), ingyenesen látogatható egyénileg, vagy szervezett túra keretében. Nyáron és tavasszal rengetegen látogatják, érdemes már időben lefoglalni az ingyenes belépőt.

A Kongresszusi Könyvtár - Library of Congress - 21 millió (!!) könyvnek, kéziratnak, hangfelvételnek, fényképnek és térképnek ad otthont. Sajnos nem kölcsönözhetőek ki, de megcsodálhatunk olyan különlegességeket, mint a Gutenberg-biblia. Az egyik leghíresebb és legrégebbi épülete a Thomas Jefferson-épület, amit 1897-ben nyitottak meg. Minden nap hétfőtől szombatig ingyenesen látogatható. A Thomas-Jefferson épületben ingyenes túrát is tartanak hétfőtől szombatig. 

 11. Második világháborús emlékmű
17151370552_cdcd40fd9c_z.jpg

A National World War II Memorial annak a 400 ezer amerikainak állít emléket, akik elestek a II. világháborúban. A Washington- és a Lincoln-emlékmű közelében található, ezért ha arra járunk ne felejtsük el meglátogatni ezt a nevezetességet sem. Az oszlopok az egyes amerikai államokat jelölik. Különösen este kivilágítva nagyon szép látványt nyújt.

12. Nemzeti Levéltár
15928606251_5b2c3b5b30_z.jpg

A Nemzeti Levéltárban - National Archives - számtalan fontos dokumentumot őriznek, többek között a Függetlenségi Nyilatkozatot,  az Alkotmányt és az alkotmány módosításokat. A gyerekeket egy interaktív kiállítás is várja, ők sem fognak itt unatkozni. Érdemes 12:30 és 2:30 között meglátogatni, ekkor nyugodtabb a hely, egyébként 10-től 5:30-ig tart nyitva. Hat héttel a látogatásunk előtt már érdemes lefoglalni a belépőt - ami egyébként nincs, de online foglalásnál egy tranzakciós díjat felszámolnak ($1.50). 

13.  National Zoo
9285822719_f1c482c1ea_z.jpg

2000 állat él a washingtoni állatkertben, ami szintén ingyenesen látogatható a családok nagy örömére. A belépés ugyan ingyenes, de a parkoló 3 óra parkolás leteltével $16, utána pedig $22. Sokan pont ezért érkeznek metróval.

Az állatkert legérdekesebb része a az "O Line", amin az orángutánok közlekednek. Nem más ez, mint egy drótkötélpálya az állatoknak tornyokkal felszerelve. Ha különleges állatokat szeretnénk látni, akkor érdemes megnézni az amazóniai kiállítást. Az állatkert reggel 6-tól este 6-ig tart nyitva.

washingtonhotelek.jpg