Central Park - New York szíve és tüdeje

Central Park egy 3,41 km² (4 km×800 m) területű nyilvános park New Yok szívében. Az 50-es utcáktól - a város kereskedelmi negyedétől - egészen a 110-es utcákig, azaz Harlemig húzódik. Lehet a parkban sétálni, kocogni és görkorcsolyázni is.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A Central Park legalább 150 éves is elmúlt. Mivel rengeteg filmben és TV-sorozatban látható, a világ egyik leghíresebb parkja.
Frederick Law Olmsted és Calvert Vaux tervezte a parkot és bár legnagyobb része természetesnek tűnik, valójában gondos tervezés eredménye. Számos mesterséges tó, sétány, két korcsolyapálya, egy vadaspark és több, sportolásra használható füves terület és játszótér is található itt. A vándormadarak gyakran megtelepednek a parkban, ezért a madárbarátok is szeretnek itt tartózkodni. A kocogók, biciklisták és görkorcsolyázók körében népszerű a parkot körülvevő 10 km hosszú út, különösen hétvégenként és este 7 után, amikor az autóforgalmat betiltják.
 
A Central parkban konflisállomás is működik, egy 20 perces kocsikázás ára kb. 34 USD. A Park keleti határát képező Fifth Avenue-n, azaz Ötödik sugárúton a tehetős emberek élnek. Ugyanezen az oldalon, a 70-es utcák magasságában található a világhírű Metropolitan Múzeum és több utcával feljebb a szintén híres Guggenheim Múzeum.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fotó:lovetoeatandtravel.com
 
 
A Park túlsó oldalán kialakított útvonalon a Central Park West található és többek között a Dakota ház, amely előtt John Lennont meggyilkolták 1980 december 8-án.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
John Lennon emlékhely 
 
A park tavát kedvelik a romantikus párok, a csónakázók. A labdajátékok szerelmesei a Great Lawn részt látogatják, a kocogók a Reservoir (víztároló) körül futnak. A madarak barátai a Ramble körzet törzsvendégei, de a transzvesztiták találkozóhelye is ugyanez. Szerencsére a park biztonsága rengeteget javult az utóbbi években, köszönhető ez a new york-i rendőrség parkért felelős részlegének.
Nyaranta ingyenes koncertek és Shakespeare-előadások szórakoztatják az odalátogatókat a Lincoln Center szervezésében. Télen korcsolyázni lehet a Wollman-pályán – 62 és 63-dik utca találkozásánál; nyaranta a korcsolyapályát kis vidámparkká alakítják át a gyerekeknek – Victorian Gardens.
 
A parkban természetesen kiváló éttermek és kávézók is várják a vendégeket, ilyen pl. The Lakeside, ahol egy kellemes ebéd elfogyasztása során megcsodálhatjuk a tavon sikló gondolákat, melyeknek háttérképét a new york-i felhőkarcolók szolgáltatják.